Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj

  • Istina o Istanbulskoj je građanska inicijativa čiji je cilj da se hrvatska javnost upozna s pravim sadržajem i realnim posljedicama Istanbulske konvencije.
  • Inicijativa Istina o Istanbulskoj oštro osuđuje svako nasilje nad ženama i svako nasilje u obitelji, i zalaže se za što bolja zakonska rješenja u tom području i za njihovu učinkovitu provedbu.
  • Inicijativa se, međutim, protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije jer ona zloupotrebljava borbu protiv nasilja da bi uvela rodnu ideologiju u zakonodavstvo RH, u hrvatsko školstvo i medije.
  • Inicijativa želi ukazati na to da bi prihvaćanje Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora čiji je status pravno jači od hrvatskih zakona, ugrozilo vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod i samim time narušilo hrvatski nacionalni, kulturni i vrijednosni identitet.
  • Inicijativa vjeruje da u Hrvatskoj, što se tiče osude nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, postoji konzenzus svih društveno političkih čimbenika, te smatra da bi trebalo stvarati i ratificirati samo takve dokumente koji bi bili opće prihvaćeni, a time i učinkoviti, a ne dokumente poput Istanbulske konvencije koji pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeću borbu protiv tradicionalnih kulturnih i obiteljskih vrijednosti.
  • Inicijativa želi upozoriti javnost da Istanbulska konvencija traži od država potpisnica iskorjenjivanje i borbu protiv svih „društvenih stereotipova“, onih negativnih ali i onih pozitivnih, poput braka i klasičnih roditeljskih i obiteljskih odnosa. Na meti tog agresivnog i isključivog dokumenta tako će biti vrijednosti braka i obitelji.
  • Članovi Inicijative su, kao građani ali i kao roditelji, najviše zabrinuti za djecu i mlade u Hrvatskoj na koje bi primjena Istanbulske konvencije mogla imati najpogubniji učinak. Ona, naime, zahtijeva i propisuje nametanje neznanstvene i štetne rodne ideologije u sve segmente društva, osobito u obrazovanje i medije.
  • Roditeljima bi, prema zahtjevima Konvencije, bilo onemogućeno slobodno odlučivati o odgoju svoje djece, u skladu s njihovim odgojnim vrijednostima i uvjerenjima.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj poziva hrvatske građane, građanske udruge i političke stranke da joj se pridruže, kako bismo zajedno širili istinu o Istanbulskoj konvenciji i tako spriječili ratifikaciju tog dokumenta koji je većini hrvatskih građana neprihvatljiv!

Udruge koje podržavaju inicijativu:
Glas roditelja za djecu – GROZD
Centar za obnovu kulture
Udruga žena Judita
Udruga Vigilare
Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR
Hrvatsko katoličko liječničko društvo
Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika
Hrvatski pokret za život i obitelj
Centar za prirodno planiranje obitelji
Hrvatska schönstattska obitelj
HKDPD "Biskup Srećko Badurina“
Hrvatska zajednica bračnih susreta
Kursiljo – mali tečaj kršćanstva
Centar za pomoć trudnicama “Djetešce, na sunašce”
Obitelj Malih Marija
Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+
Mladi srca Marijina
Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska
SKAC Palma
Humanitarna udruga Oaza
Udruga žena Dinjevac
Križarska organizacija
SKAC Split
Udruga Hrvatska za život
Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Bl. A. Stepinac
Udruga "Hrvatska ognjišta"
...

Inicijativu podržava i Europski kršćanski politički pokret – ECPM. ECPM je jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta. Ovaj pokret uključuje kršćansko-demokratske i kršćanske socijalne stranke, nevladine udruge i think tankove u Europi.

ŠTO VI MOŽETE UČINITI?

Ispunite i potpišite donji obrazac i tako izrazite svoje neslaganje s ratifikacijom Istanbulske konvencije. O rezultatima peticije izvijestit ćemo predsjednika Vlade i Hrvatski sabor.

Protivim se ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Obrazac za potpise (pdf)


VIJESTI