Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj

  • Istina o Istanbulskoj je građanska inicijativa čiji je cilj da se hrvatska javnost upozna s pravim sadržajem i realnim posljedicama Istanbulske konvencije.
  • Inicijativa Istina o Istanbulskoj oštro osuđuje svako nasilje nad ženama i svako nasilje u obitelji, i zalaže se za što bolja zakonska rješenja u tom području i za njihovu učinkovitu provedbu.
  • Inicijativa se, međutim, protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije jer ona zloupotrebljava borbu protiv nasilja da bi uvela rodnu ideologiju u zakonodavstvo RH, u hrvatsko školstvo i medije.
  • Inicijativa želi ukazati na to da bi prihvaćanje Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora čiji je status pravno jači od hrvatskih zakona, ugrozilo vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod i samim time narušilo hrvatski nacionalni, kulturni i vrijednosni identitet.
  • Inicijativa vjeruje da u Hrvatskoj, što se tiče osude nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, postoji konzenzus svih društveno političkih čimbenika, te smatra da bi trebalo stvarati i ratificirati samo takve dokumente koji bi bili opće prihvaćeni, a time i učinkoviti, a ne dokumente poput Istanbulske konvencije koji pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeću borbu protiv tradicionalnih kulturnih i obiteljskih vrijednosti.
  • Inicijativa želi upozoriti javnost da Istanbulska konvencija traži od država potpisnica iskorjenjivanje i borbu protiv svih „društvenih stereotipova“, onih negativnih ali i onih pozitivnih, poput braka i klasičnih roditeljskih i obiteljskih odnosa. Na meti tog agresivnog i isključivog dokumenta tako će biti vrijednosti braka i obitelji.
  • Članovi Inicijative su, kao građani ali i kao roditelji, najviše zabrinuti za djecu i mlade u Hrvatskoj na koje bi primjena Istanbulske konvencije mogla imati najpogubniji učinak. Ona, naime, zahtijeva i propisuje nametanje neznanstvene i štetne rodne ideologije u sve segmente društva, osobito u obrazovanje i medije.
  • Roditeljima bi, prema zahtjevima Konvencije, bilo onemogućeno slobodno odlučivati o odgoju svoje djece, u skladu s njihovim odgojnim vrijednostima i uvjerenjima.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj poziva hrvatske građane, građanske udruge i političke stranke da joj se pridruže, kako bismo zajedno širili istinu o Istanbulskoj konvenciji i tako spriječili ratifikaciju tog dokumenta koji je većini hrvatskih građana neprihvatljiv!

Udruge koje podržavaju inicijativu:
Glas roditelja za djecu – GROZD
Centar za obnovu kulture
Udruga žena Judita
Udruga Vigilare
Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR
Hrvatsko katoličko liječničko društvo
Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika
Hrvatski pokret za život i obitelj
Centar za prirodno planiranje obitelji
Hrvatska schönstattska obitelj
HKDPD "Biskup Srećko Badurina“
Hrvatska zajednica bračnih susreta
Kursiljo – mali tečaj kršćanstva
Centar za pomoć trudnicama “Djetešce, na sunašce”
Obitelj Malih Marija
Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+
Mladi srca Marijina
Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska
SKAC Palma
Humanitarna udruga Oaza
Udruga žena Dinjevac
Križarska organizacija
SKAC Split
Udruga Hrvatska za život
...

Inicijativu podržava i Europski kršćanski politički pokret – ECPM. ECPM je jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta. Ovaj pokret uključuje kršćansko-demokratske i kršćanske socijalne stranke, nevladine udruge i think tankove u Europi.

ŠTO VI MOŽETE UČINITI?

Ispunite i potpišite donji obrazac i tako izrazite svoje neslaganje s ratifikacijom Istanbulske konvencije. O rezultatima peticije izvijestit ćemo predsjednika Vlade i Hrvatski sabor.

Protivim se ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Obrazac za potpise (pdf)


VIJESTI